4 september 2022
17:00

Råslätt SK

Bra passningsspel bäddade för seger mot Råslätt

Ett utomordentligt sensommarväder mötte både publik, ledare och spelare inför matchen mot Råslätt på Vistavallen. Grässtråna stod tätare än ståplatspubliken på Håkan Hellströms konserter även om det till synes var aningen långt, trots allt var förutsättningarna för en bra match goda. Vårens möte vann de då vitklädda Vistaspelarna ganska komfortabelt med 5-0 i en match där fult spel från hemmalaget Råslätt till följd av en något tafatt var det som etsat sig kvar i minnet. Domaren till den här matchen har ett rykte om sig att vara riktigt bra, men när avsparken närmade sig var hon inte på plats och gick heller inte att nå på telefon. Petter som är snabb i både tanke och fötter sprang över till ett gäng grabbar i 09-laget och frågade om någon var sugen på att döma. Vi fick inte bara en, utan två domare, som snabbt bytte om till domarkläder även om den ena hade badtofflor på fötterna. Matchen kunde därmed blåsas igång!

Första perioden
Som vanligt föll ett tidigt mål, men för ovanlighetens skull var det hjältarna från Kaxholmen och Skärstad som gjorde det. RSK, för dagen i blått, fick tidigt en resultatlös hörna varpå Vista gjorde en snabb omställning och etablerade ett långt anfall där Pelle går på avslut, men bollen tar på en försvarare och studsar ut till Viggo som serverar Jonathan i favoritläget till vänster om straffområdet. Jonathan är klinisk och smäller in bollen lågt via målets bortre stolpe. Då stod matchuret på mindre än två minuter. Vistaspelarna fortsätter att trumma på med fina anfall där alla spelare är involverade, men gästerna är snabba i sina omställningar och det är just en omställning i sjätte minuten som resulterar i kvitteringen. En spelare i RSK driver upp bollen centralt och spelar ut till vänstermittfältaren som ser att Alexander i mål har tagit ett par kliv ut för att ge understöd åt sina backar, påpassligt lyfter han bollen högt och den seglar in till 1-1. Bara två minuter senare tar Råslätt ledningen genom en vass djupledsboll som friställer anfallaren som lyckas rulla in 1-2. Efter ledningsmålet tar hemmaspelarna återigen tag i matchen men lyckas inte vaska fram de riktigt heta chanserna. I den sjuttonde minuten hittar Zander till Wide med ett fint uppspel på kanten, Wide lyfter blicken och hittar in till Jonathan centralt framför mål som lossar stora kanonen och bollen sitter fint målvaktens vänstra hörn. Ledningsmålet kommer av bara farten när Zander med ett inkast hittar Pelle högt upp på högerkanten, Pelle tar emot med ryggen mot mål och klackar bollen perfekt till Wide som blir fri med målvakten och enkelt kan placera in 3-2, vilket också är resultatet i första pausen.

Andra perioden
Perioden är endast tre minuter gammal när Olle, anfallare för dagen, tar emot ett uppspel samtidigt som han håller undan en försvarare. När nästa RSK-spelare kommer till undsättning faller Olle, men lyckas ändå peta fram bollen till en framstormande Wide som springer sig fri och kan rulla in 4-2 till hemmalaget. I den sjunde minuten utökar hemmalaget ledningen till 5-2 när Jonathan jobbar fram ett inkast på vänsterkanten och snabbt som ögat kastar bollen till William. William gör en läcker vrickning förbi sin markering och dunkar in bollen i bortre hörnet. 6-2 kommer innan undertecknad han anteckna föregående mål, men det sägs att Pelle satte hög press, vann bollen och serverade William som skjuter in sitt andra mål fram till 6-2. Vista spelar ut sitt fulla register och rullar ut motståndarna. Blir trångt vid offensivt straffområd vänder man upp och spelar hem, ibland hela vägen till Alexander i mål. I den trettonde minuten jagar Olle målvakten som har bollen vid fötterna. Målvakten blir så pass stressad att han slår en dålig passning rakt i gapet till Elias som kan placera in 7-2 med sin vänsterfot. Med tre minuter kvar av perioden kommer också 8-2. William slår en fin hörna som hittar Viggo vid bortre stolpen. Viggo drar till bollen på halvvolley, men bollen tar i ribban. Yngvald är först på returen men målvakten gör en fin fotparad, men inte bättre än att Viggo får ytterligare ett läge och från nära håll lyfter han in bollen i nät.

Tredje perioden
Vistaspelarna fortsätter att äga mycket boll, men frenesin och aggresiviteten är inte riktigt densamma som i de två första perioderna, vilket kanske inte är så konstig när man leder med sex mål. Sex minuter in i perioden kommer RSK till ett avslut som Alexander tar, men bolluslingen sliter sig men Alex vänder sig om och får en hand på bollen samtidigt som en blåklädd spelare slår in bollen i mål. Domarna dömer mål för bortalaget i en situation där det lika gärna kunde blivit frispark, men 8-3 är ett faktum. Ju längre perioden går ju mer frustrerade blir bortalaget. Hemmaspelarna spelar runt på ett föredömligt sätt och tappar de bollen vinner de tillbaka den snabbt. Närkamperna blir tuffare och framförallt Pelle bjuds på ett par riktiga kapningar som resulterar i frisparkar. En av frisparkarna tar Pelle själv och skruvar den fint över muren, men tyvärr träffar bollen överliggaren. RSK får till ytterligare en reducering till 8-4, även det på en djupledsboll som friställer anfallaren som kan placera in bollen förbi Alexander i mål. Men de röde får det sista ordet när Wide gör 9-4 efter ett fint instick av Elias.

Sammanfattning
Fantastisk insats av alla spelare i dagens match. Passningsspelet, presspelt, rörelse utan boll, närkampsspel, det mesta satt precis så som vi vill att det ska göra. I många anfall är alla spelare på planen inblandade och trots att vi får in många bollar fortsätter grabbarna att spela resolut och metodiskt genom i stort sett hela matchen. Beröm tilldelas grabbarna som gick in och dömde, men även Råslätts ledare, Walle, som höll sig cool hela matchen och efter matchen höll ett brandtal om att man är rivaler på planen men kompisar efteråt. Lite extra beröm i Vista får Viggo som vinner mycket närkamper och har hög passningsprocent tillsammans med vår egen John O'Shea, Josef, som spelar bra oavsett vilken position han spelar på. För er som har dålig koll på O'Shea spelade han i Manchester United 1999-2011 och kallas för "The man who played everywhere". Han hoppade till och med in som målvakt i en match, men det väntar vi med för Josefs del. I alla fall ett tag till.